Gebruik Douglas hout voor jouw project

Het kiezen van het meest geschikte houtsoort voor je project kan nog wel eens een lastige opgave zijn. Veel mensen kennen niet goed het verschil tussen verschillende soorten en moeten veel onderzoek doen om het juiste te kiezen. Het ene soort is namelijk weer meer geschikt voor totaal andere dingen dan het andere houtsoort. Dat kan het nog wel eens lastig maken om te kiezen. Om je een handje op weg te helpen, beschrijf ik hier het houtsoort Douglas.

 

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een erg populaire houtsoort en wordt dan ook vaak gebruikt. Meestal worden douglas palen gebruikt voor projecten buiten, zoals het maken van een schutting of blokhut, maar ook veel tuinbanken en tafels zijn van deze houtsoort gemaakt. In de bouw is deze soort ook populair voor bijvoorbeeld het maken van kozijnen en deuren. Bij vrijwel alle houthandels kun je dan ook Douglas hout kopen.

 

De voordelen van Douglas hout

Douglas hout heeft veel voordelen, vooral wanneer je het gebruikt voor buiten. Het hout is namelijk heel sterk en recht. Hierdoor is het hout erg stabiel en is het makkelijk te verwerken. Boren en zagen gaat makkelijk waardoor er prettig mee gewerkt kan worden. Wist je ook al dat Douglas hout veel langer mee gaat en minder snel zal rotten dan veel andere soorten? Dit komt voornamelijk door het kernhout wat erin wordt gevormd. Ook heeft het een warme kleur dat in verloop van tijd verkleurt naar een grijze tint. Mocht je hier nu niet van houden, dan kun je het hout bewerken met speciale beits. Verder onderhoud heeft het houtsoort eigenlijk niet echt nodig, ideaal voor mensen die hier niet aan denken. Omdat Douglas bomen heel lang worden kun je ook hele lange planken Douglas hout kopen. Vooral voor grote klussen is dit echt ideaal. Tot slot is de prijs ook zeer aantrekkelijk.

 

De nadelen van Douglas hout

Er zitten veel voordelen aan Douglas hout maar zoals bij elke houtsoort zijn er ook een paar nadelen. Het hout ‘werkt’ namelijk. Dit houdt in dat het hout van vorm veranderd door weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout en in het najaar zet het juist uit door het vocht wat in de lucht hangt. Dit zou kunnen leiden tot scheuren. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit van het hout. Ook is het lastiger om deze houtsoort met handgereedschap te bewerken omdat het een vrij harde houtsoort is. Houdt hier dus goed rekening mee als je Douglas hout wilt gebruiken.

Geef een reactie