Hout, laminaat of PVC?

Je hebt een nieuw huis gekocht. Maar wat voor vloer moet je nu kiezen? Hout, laminaat, parket of toch pvc? Ik hoop je in dit artikel op weg te helpen met het maken van de juiste keuze.

PVC

Laten we beginnen met de PVC vloer. Een PVC vloer bestaat uit PVC stroken. Deze hebben enkele duidelijke voordelen. De vloer is namelijk 100% waterbestendig, zeer onderhoudsarm en daardoor populair bij gezinnen met jonge kinderen. Een ander voordeel is dat het wat zachter is dat laminaat. Daardoor dempt het geluiden wat beter. Maar het blijft zeer sterk.

PVC hebben ook nadelen. Een belangrijk nadeel is dat het een beetje glanst, en dat maakt het wat minder echt. Daarnaast moet je rekening houden met het plaatsen van een dergelijke vloer. Het is vrij arbeidsintensief. Vaak moet je een specialist inschakelen om de ondervloer te egaliseren. Een derde belangrijk nadeel, evenals bij laminaat, is dat je te maken hebt met repeterende patronen, wat de vloer net minder echt maakt. Een PVC vloer bestaat uit 6 tot 12 verschillende soorten elementen. 

Laminaat

De volgende optie die we zullen bespreken is laminaat. Qua prijs is laminaat erg aantrekkelijk. Bovendien is het eenvoudig zelf te leggen als je een beetje handig bent. Laminaat is voorzien van een krasbestendige toplaag waardoor je niet snel gebruikerssporen krijgt op je vloer. Daarnaast is laminaat geschikt om te leggen op een vloer met vloerverwarming. De warmte komt makkelijk door de vloer heen. Laminaat is dus een geschikte optie in veel ruimtes: de gang, woonkamer, slaapkamer, noem maar op.

Maar let op, leg laminaat niet in iedere ruimte. Laminaat gaat nameljik niet goed samen met vocht omdat het niet 100% waterbestendig is. Leg het dus niet in de badkamer. Een ander nadeel van laminaat is het loopgeluid. Laminaat kan wat hol klinken als je er over heen loopt. Gelukkig heb je daar speciale onderlagen voor die dit geluid reduceren. Het repeterende patroon dat we ook bij PVC zagen kan voor sommige mensen een nadeel zijn.

Hout

En dan hebben we nog de houten vloeren. Qua sfeer is dat natuurlijk gewoon top. Iedere plank is uniek en het heeft een geweldige uitstraling. Een nieuwbouwhuis is vrij sfeerloos, zonder openhaard en glas in lood. Met een houten vloer geef je echt karakter aan een nieuwbouwhuis. Je kan er ook eindeloos mee variëren. Geolied, gerookt, zwart, of een wisselend patroon. Als laatste voordeel: tegenwoordig zijn houten vloeren ook prima geschikt als vloerverwarming. Dat komt door de zogenaamde duo-plank, opgebouwd uit twee lagen. Kies hierbij voor de 9+3 variant, want een te dikke vloer is slecht voor de geleiding.

Helaas heeft hout ook nadelen. Ook al is eikenhout bijvoorbeeld best een harde houtsoort, toch is het kwetsbaarder dan laminaat of pvc. Qua prijs zit je met hout in het hogere segment, ook omdat je betaalt voor het professioneel laten leggen van de vloer. Het vergt bovendien iets meer onderhoud dan een laminaat of pvc vloer.

De verschillende soorten vloer eens nader bekijken? Dat kan in diverse showrooms, zoals bij houten vloeren den haag.

Geef een reactie