Op kamers gaan

Als student kan het moment wel eens komen dat je op jezelf wilt gaan wonen. Simpelweg omdat je dit leuk lijkt en het moment er daar voor is of misschien wel omdat het gewoon een stuk praktischer is voor je opleiding. Als jij momenteel bijvoorbeeld in een dorpje rondom Rotterdam woont en je opleiding is Leiden zit, dan is het toch wel elke keer een flinke reis om af te leggen naar de universiteit. Alleen helaas gaan veel jongeren en studenten zonder er serieus goed over na te denken op hun zelf wonen en daarom kan je later wel eens voor verassingen komen te staan. Denk er daarom eerst even goed over na en maak dan pas echt de beslissing.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Ben je thuis gewend dat elke dag voor je wordt gekookt? Dat je kleding op tijd wordt gewassen zodat je het snel weer aan kan en hoef je je zelf geen zorgen te maken om een schoon huis? Dan zal dit natuurlijk voor een groot deel gaan veranderen. Het scheelt nog of je samen met vrienden gaat wonen of echt helemaal op jezelf. Als je samen gaat wonen kan je deze “klusjes” nog verdelen onder elkaar en een schema proberen te maken waarin iedere week iemand een ander klusje doet. Naast je studie, werk en vrije tijd leven moet je dus ook echt tijd gaan vrijmaken voor koken en schoonmaken. Want je wilt natuurlijk niet elke dag van een afhaal maaltijd leven. Voor sommige jongeren kan dit wel een grote stap zijn. Als je zelf al een beetje verantwoordelijkheid had zal dit wel wat meevallen maar als je thuis echt op handen werd gedragen zal deze overstap een stuk groter zijn…

Het financiële gedeelte

Naast het feit dat je dan een eigen huis hebt en veel in het huishouden zal moeten doen zal het financieel ook wel haalbaar moeten zijn. Als je al voor een langere periode hebt gespaard door middel van een bijbaantje zal een huurprijsje elke maand geen probleem zijn voor je. De meeste studenten beginnen met een huurwoning omdat ze simpelweg een koophuis nog niet kunnen betalen. Voor een koophuis heb je namelijk een vast inkomen nodig en dat krijgen zij pas na hun opleiding. Als je gaat samenwonen met iemand is het dan bijvoorbeeld slim om een hypotheek aan te vragen. Zo krijg je wat geld van de bank om een huis daadwerkelijk te kunnen kopen en van jou te laten worden. Je Hypotheek berekenen kan ook handig zijn om achter de goedkoopste hypotheek en Hypotheekrente te komen.

Geef een reactie