Zo maak je jouw tuin winterklaar

We willen er natuurlijk het liefst nog even niet aan denken, maar de zomer raakt op zijn eind en daar staat de herfst alweer voor de deur. De zomerkleding verdwijnt langzaamaan uit de winkels, de herfstachtige buien laten zich alweer zien en de tijd voor warme chocolademelk in plaats van een verfrissende cocktail breekt straks aan. Dit is dan ook de tijd waar we ons op het slechte weer moeten voorbereiden. Ook de tuin heeft in deze periode wat tijd en aandacht nodig om de winter goed door te komen. Je kunt je fijne buitenplekje nu eenmaal niet zo achterlaten na de laatste barbecue van een paar weken terug. Je wilt natuurlijk volgend voorjaar weer lekker van de eerste zonnestralen kunnen genieten, zonder dat je eerst een hels karwei hebt aan de tuin. Daarom lees je in deze blog hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken.

 

De voorbereiding

Door in de maanden oktober en november de tuin goed te onderhouden, kun je in het voorjaar weer optimaal genieten van de tuin. Die voorbereiding begint bij het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark al het blad van het gazon zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt, anders krijg je bruine plekken in het gras. Het herfstblad kun je vervolgens natuurlijk in de gft-bak werpen, maar ook kun je hier jouw eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoedsel op waarmee je de tuin kunt bemesten. Plaats niet-winterharde planten binnen op een vorstvrije plek, zoals in de garage. Buitenplanten moeten soms beschermd worden met bijvoorbeeld stro en jute. Help tot slot vogeltjes aan voedsel door vetbolletjes, pindaslingers of pindakaashuisjes op te hangen.

 

Gras in de winter

Niet alleen mest in belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.

 

Richting de zomer

Zodra straks na de winter de eerste zonnestralen zich weer laten zien wil je hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Tegen die tijd is het nodig om het onkruid weg te halen met een mesje, bladeren weg te halen, tegels te reinigen met een hogedrukreiniger en gras weer netjes in banen te maaien. Als je last hebt van mierenhopen in de tuin dan is het belangrijk deze op tijd te bestrijden. mieren bestrijden doe je het best met aaltjes tegen mieren. Volwassen mieren slaan hierdoor op de vlucht en zal je niet meer terugzien in jouw tuin.

Geef een reactie