Wat is compost?

De term compost hoor je best vaak voorbij komen. Je kunt compost wel beschouwen als plantaardige resten. Dit kunnen bijvoorbeeld groenten, fruitschillen, grasmaaisels, bladeren en snoeihout zijn. Het proces van composteren kun je vergelijken met dat wat op natuurlijke wijze in het bos gebeurt wanneer de afgevallen bladeren, twijgjes en zeker ook dode planten omgevormd worden tot een soort van donkerbruine bosgrond. 

Compost is donkerbruin en soms zelfs zwart van kleur

Compost is altijd donkerbruin en soms zelfs zwart van kleur. Het is een wat kruimelig materiaal dat de geur van bosgrond heeft. Middels composteren wordt het natuurlijke proces gecontroleerd en gestructureerd. Compost is stabiel en bestaat uit een stofgehalte en nutriënten die geleidelijk beschikbaar komen voor planten. Vaak wordt compost een bodemverbeteraar genoemd. Compost is dus niet per definitie een meststof. 

Uiteindelijk zal humus ontstaan en dit is extreem goed voor de bodem

Compost bestaat voor het merendeel uit een hoog gehalte zeer stabiel organisch materiaal. Uiteindelijk zal zich uit dit materiaal humus gaan vormen. Het aanbrengen van een bodemverbeteraar is bepaald geen overbodige luxe. Wanneer je tuiniert of je bezighoudt met landbouw dan zal de bodem op een bepaald moment uitgeput raken. Vanwege het schoonmaken van de bodem en met namen het verwijderen van grasmaaisels en het oogsten van fruit komen er steeds minder voedingselementen en zeker ook steeds minder organisch materiaal in de bodem en dat is precies goed.

Hoe meer je koopt, hoe goedkoper de compost wordt

Dit verschijnsel kun je voorkomen door de bodem een nieuw organisch materiaal te geven. Compost is het uitgelezen materiaal om dit te bewerkstelligen. Compost is erg belangrijk wil je de bodem steeds in de juiste conditie houden. Compost kopen losgestort is helemaal niet duur als je bedenkt hoe waardevol het is. Ga je uit van een kuub compost, dan ben je vaak een bedrag rond de 135 euro kwijt. Koop je meteen 2 kuub, dan wordt compost relatief goedkoper en betaal je 132,50 per kuub. Schaf je 3 kuub aan, dan kost een kuub compost je rond de 130 euro per kuub. Hoe meer je koopt, hoe goedkoper de compost dus wordt. 

Voorkom roofbouw op de bodem

Mensen zijn vaak geneigd om roofbouw op de bodem te plegen. Vaak doen ze dat niet eens bewust. Wil je voor langere termijn een beroep op de bodem blijven doen, dan is het zaak een bodemverbeteraar te gebruiken. En van alle beschikbare bodemverbeteraars geldt compost als simpelweg de beste en meest gebruikte. 

Geef een reactie