Een kitten in huis? Dit heb je nodig

Heb jij als eerste huisdier een kitten gekozen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en alle benodigde spullen in huis hebt. Voor een kat hoef je niet minder voorbereidingen te treffen dan voor een hond, zoals veel mensen denken. Katten hebben veel behoefte aan een plek waar zij zich thuis voelen. Is dit niet het geval, dan kunnen katten ongewenst gedrag gaan vertonen om aan te geven dat iets hen niet naar hun zin is. Om dat te voorkomen heb je in ieder geval de juiste spullen nodig. Een kat kan wel twintig jaar oud worden en moet daarom goed verzorgd worden. Zorg in ieder geval dat je de juiste voeding, een goede krabpaal en kattenbak in huis hebt voordat je jouw nieuwe kat ophaalt.

 

Stevige krabpaal

Iedere kat heeft van nature de drang om te krabben, zonder dat dit een vorm van agressie is. Katten krabben om zichzelf te rekken en strekken, om zich te ontspannen, de nagels te verzorgen en hun territorium af te bakenen. Zorg er daarom voor dat je genoeg spullen in huis hebt waar de kat aan kan krabben. Meestal is een krabpaal kat voldoende, maar je kunt ook een plank, ton of ander meubel aanschaffen. Dit hoort echt bij de basisbenodigdheden van een kat. Je wilt natuurlijk niet dat de kat binnen de kortste keren in je gordijnen of aan de nieuwe bank hangt.

 

Voeding

Net als mensen hebben katten hun eigen smaak en voorkeur. Daarom zal niet iedere kat een bepaald soort voeding lekker vinden en dat merk je snel omdat de kat zijn bakje voer laat staan. Probeer daarom verschillende soorten kattenvoer uit en kijk waar de kat goed op reageert. De meest gezonde voeding voor een kat is rauw vlees. Dit past het best bij hun verteringsstelsel en voorkomt veel gezondheidsklachten. Je kunt dit voer zelf samenstellen of kant en klaar kopen. Natvoer daarentegen staat voor alle verhitte voedingen met het vocht er nog in, waaronder blikvoer, kuipjes en zakjes. Brokken zijn het minst geschikt en worden dan ook afgeraden.

 

Kattenbak

Niet het meest favoriete item wat je in huis moet zetten, maar je kat moet natuurlijk een plekje hebben om zijn behoefte te doen. De beste plek voor de kattenbak hangt af van de persoonlijkheid van de kat en de ruimte. Een kat die zijn omgeving graag in de gaten wilt houden zal het liefst van een open kattenbak gebruik willen maken. Zo kunnen ze alles en iedereen goed in de gaten houden. Als jouw kat hier geen gebruik van maakt, dan zal hij waarschijnlijk wat meer privacy willen.

Geef een reactie