Milieuvriendelijke palmolie: zo zit het

In bijna alle producten is het inmiddels te vinden: palmolie. Hoe komt dat? Dat zijn twee voornaamste redenen voor. Wanneer je opzoekt: what is palm oil, zal je te lezen krijgen dat het een product is dat gebruikt wordt om heel veel eindproducten van te maken. Om het makkelijk te verwoorden, het zorgt ervoor dat producten smeerbaar zijn. Dit komt door de hoge hoeveelheid vetpercentage. Daarnaast is het relatief goedkoop, win win situatie zou je denken. Echter staat palm olie er ook om bekend dat het schadelijk is voor grote stukken grond op tropisch gebied, niet alleen vanwege het kappen van grote stukken bos, maar ook vanwege chemicaliën die worden gebruikt in het proces. Inmiddels komt er steeds meer aandacht voor en is er opmars van milieuvriendelijkere palm olie. Dit is hoe dat in z’n werk gaat.

Duurzaam

Een duurzamer product is vrijwel altijd beter voor het milieu. Het lastige van palm olie is dat het dus eigenlijk overal in zit, daardoor is het onmogelijk om het echt minder te produceren. Dus van de hoeveelheid geproduceerde palmolie komen we niet af, daarom zijn we genoodzaakt het proces van het produceren van palm olie te verbeteren. En dit is waar de oplossing ligt, palmolie zelf is namelijk niet echt schadelijk voor het milieu, maar wel voor de gevolgen ervan. Dus die gevolgen moeten anders en dat is inmiddels in werking gezet. Duurzame palmolie betekent dat het op een milieuvriendelijke manier gemaakt wordt, meer wordt geïnvesteerd in het verwerkingsproces zodat het minder schadelijk is.

Boeren

Een manier om dit te doen is meer te investeren in lokale boeren. Omdat de lonen zo laag zijn in de landen waar palm olie groeit, was het al snel het domein van grote bedrijven die een hoop mensen voor zo min mogelijk lieten werken op grond. In plaats daarvan wordt er bij duurzame palm olie gekeken naar hoe ze lokale boeren kunnen steunen in het verbouwen van plantages. Als er meer geïnvesteerd wordt in deze boeren, hoeft er ook minder nieuwe grond gekapt te worden.

Aandacht

Duurzame palmolie heeft dus niet alleen te maken met het product zelf maar alles wat daar omheen gebeurt, hoe het geproduceerd wordt, maar ook de mensen die het produceren. De aandacht voor de mensen, de werkomstandigheden, het geld dat erin zit, het is allemaal onderdeel van het bereiken een wereld met meer duurzamere, en het liefst natuurlijk alleen maar duurzame palmolie.

Geef een reactie